بیماری آسم و ورزش ظاهزا نقطه اشتراکی با هم ندارند. آسم یک بیماری مزمن است که راه های هوایی در ریه را ملتهب و متورم کرده، علائمی مانند سرفه و خس خس سینه ایجاد می کند و تنفس را دشوار می سازد. گاهی اوقات، ورزش هوازی می تواند علائم مرتبط با آسم را تشدید کند که در این حالت، آسم ناشی از ورزش یا انقباض برونش ناشی از ورزش (EIB) نامیده می شود. حتی اگر مبتلا به آسم نباشید، می توانید EIB داشته باشید. مبتلایان به EIB ممکن است برای تمرین مردد باشند. اما این امکان برای افراد دارای EIB وجود دارد که با راحتی و آسودگی ورزش کنند. در واقع، فعالیت بدنی منظم می تواند با بهبود سلامت ریه، علائم آسم را کاهش دهد. نکته کلیدی این است که نوع – و مقدار – صحیح ورزش باید با همکاری و مشورت پزشک، انجام گیرد.
بیایید بررسی کنیم که ورزش چگونه بر آسم تأثیر می گذارد. (همراه با فعالیت های مناسب برای افراد مبتلا به این بیماری)
آیا ورزش می تواند علائم آسم را متوقف کند؟
ورزش فواید گوناگون و وسیعی دارد. برخی از انواع ورزش می تواند علائم بیماری آسم را کاهش داده یا از آن جلوگیری کند. این ورزش ها با تقویت ریه های شما بدون تشدید التهاب، عمل می کنند. در واقع، این فعالیت ها به دلایل زیر، علائم را به حداقل می رسانند:
• افزایش استقامت:
با گذشت زمان، ورزش می تواند به مجاری تنفسی کمک کند تا تحمل خود را نسبت به ورزش افزایش دهند. این کار، ریه را آماده می کند می کند تا برای فعالیت هایی مانند بالا رفتن از پله ها، تنفس بهتری داشته باشد.
• کاهش التهاب:
اگرچه بیماری آسم راه های هوایی را ملتهب می کند، اما ورزش منظم می تواند التهاب را کاهش دهد. در واقع، ورزش با کاهش پروتئین های التهابی، نحوه واکنش راه های هوایی به فعالیت های ورزشی را بهبود می بخشد.
• افزایش ظرفیت ریه:
با ورزش بیشتر، ریه ها بیشتر به مصرف اکسیژن عادت می کنند. این کار، مشکلات بدن برای تنفس روزانه را کاهش می دهد.
• تقویت عضلات:
هرچه ماهیچه ها قوی تر باشند، بدن در طول فعالیت های روزمره کارآمدتر عمل می کند.
• بهبود تناسب اندام قلبی عروقی:
ورزش با تقویت وضعیت کلی قلب، جریان خون و اکسیژن رسانی را بهبود می بخشد.
تمرینات تنفسی
علاوه بر فعالیت بدنی، برخی تمرینات تنفسی نیز می توانند علائم آسم را کاهش دهند. این روشها با باز کردن راههای هوایی، به انتقال هوای تازه به داخل ریهها و کاهش تلاش برای تنفس کمک میکنند. نمونه هایی از تمرینات تنفسی برای آسم عبارتند از:
- تنفس دیافراگمی
- تنفس بینی
- تنفس لب فشرده
با این حال، همچنان مهم است که داروها طبق دستور مصرف شوند. این بهترین راه برای کنترل علائم آسم به خصوص در حین ورزش است.
ورزش های مناسب برای مبتلایان به آسم
به طور کلی، بهترین تمرینات برای آسم شامل فعالیت های کوتاه مدت، ملایم و کم شدت هستند. این ورزشها بیش از حد از ریه ها کار نمی کشند و احتمال بروز علائم آسم را به حداقل می رسانند. البته مشورت با پزشک متخصص و توجه به تفاوت های جسمانی افراد نباید فراموش شود.
شنا
شنا یکی از ورزش های توصیه شده برای افراد مبتلا به آسم است. در مقایسه با سایر فعالیتها و به دلایل زیر، احتمال کمتری وجود دارد که علائم مرتبط با آسم بروز کند:
- هوای مرطوب و گرم
- میزان کم گرد وغبار
- فشار مایع روی قفسه سینه
با وجود این مزایا، استخرهای کلردار می توانند در برخی افراد علائم ایجاد کنند.
پیاده روی
به عنوان یک فعالیت ملایم و کم فشار، پیاده روی انتخاب عالی دیگری است. این شکل از ورزش، تنفس را برای بدن آسان می کند. برای داشتن تجربه ی بهتر، در هوای گرم بیرون، راه بروید. زیرا هوای خشک و خنک می تواند علائم را تحریک یا تشدید کند. همچنین می توانید روی تردمیل یا در مسیر سرپوشیده راه بروید.
کوهنوردی
گزینه دیگر، لذت بردن از یک کوهنوردی ملایم است. مسیری را انتخاب کنید که نسبتاً مسطح باشد یا شیب آهسته و ثابتی داشته باشد. اگر آلرژی دارید، قبل از پیاده روی، میزان گرده های محلی موجود در هوا را بررسی کنید. فقط در صورتی کوهنوردی کنید که میزان گرده ها کم باشد.
دوچرخه سواری تفریحی
اگر EIB دارید، دوچرخه سواری را با سرعتی آرام امتحان کنید. این یکی دیگر از فعالیت های ملایم است که مستلزم تلاش مداوم نیست. دوچرخه سواری در فضای داخلی با دوچرخه ثابت نیز تجربه ی خوبی است.
دویدن در مسافت های کوتاه
اگر به دویدن علاقه دارید، دویدن در مسافت های کوتاه مانند دوی سرعت را انتخاب کنید. دویدن طولانی در یک پیست یا خارج از خانه به دلیل تلاش مداوم و فشار وارده به بدن، در افرادی که آسم کنترل نشده دارند، توصیه نمی شود.
ورزش هایی با دوره های کوتاه
ورزش های زیر برای افراد مبتلا به آسم مناسب است. این فعالیت ها شامل وقفه های متناوبی است که برای ریه ها، قابل تحمل تر است.
- بیسبال
- ژیمناستیک
- والیبال
- گلف
- فوتبال
تشخیص علائم ناشی از آسم از سایر عوامل
گاهی اوقات، تشخیص اینکه آیا علائم بروز یافته، ناشی از آسم است یا صرفاً بدن به دلیل فعالیت ورزشی کم از فرم خارج شده، ممکن است دشوار باشد. در هر دو مورد، علائم معمول عبارتند از:
- تنگی نفس
- تنگی قفسه سینه
- گلو درد
- ناراحتی معده
به طور معمول، این علائم بعد از ۵ تا ۲۰ دقیقه از شروع تمرین، بروز می کند و ممکن است ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پس از توقف ورزش ادامه داشته باشد. در صورت عدم تناسب اندام، داشتن این علائم معمول است. اما در مبتلایان به EIB یا آسم، علائم به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود و احتمالاً شامل سرفه و خس خس سینه خواهد بود. یکی دیگر از نشانه های EIB، تولید بیش از حد مخاط است که به دلیل التهاب راه های هوایی رخ می دهد و معمولاً به دلیل وضعیت تناسب اندام ضعیف، اتفاق نمی افتد.
چند نکته دیگر برای ورزش با آسم
علاوه بر انتخاب فعالیتهای ملایم تر، توجه به این نکات نیز برای کاهش علائم آسم مفید است:
• استفاده از اسپری استنشاقی قبل از ورزش:
پزشک می تواند اسپری آسم را به عنوان یک درمان قبل از ورزش تجویز کند. این داروهای استنشاقی، راههای هوایی را باز کرده و تنفس را در حین فعالیت بدنی آسانتر میکنند.
• مصرف دارو برای کنترل طولانی مدت
اگر اسپری استنشاقی قبل از ورزش علائم را مدیریت نکند، ممکن است داروی دیگری داده شود که می تواند شامل داروهای خوراکی یا استنشاقی باشد که التهاب راه هوایی را کاهش دهد.
• گرم و سرد کردن
همیشه قبل از ورزش بدن خود را گرم کنید تا بدن، خود را تنظیم کند. وقتی کارتان تمام شد، به تدریج فعالیت را متوقف کنید.
• استفاده از ماسک یا شال گردن
وقتی بیرون سرد است، بینی و دهان خود را با ماسک یا شال بپوشانید. هوای خنک می تواند باعث خشکی مجاری تنفسی شود.
• ممانعت از قرار گیری در معرض گرده ها و آلودگی
اگر به گردهها حساسیت دارید، زمانی که سطح گردهها بالاست، درون خانه ورزش کنید. در مناطقی با حداقل آلودگی هوا بمانید.
• خودداری از فعالیت مستمر ورزشی
اگر آسم به خوبی کنترل نشده باشد، بسکتبال، فوتبال و دویدن در مسافت های طولانی می تواند برای ریه ها، مشکل ایجاد کند. از ورزش هایی که در سرما انجام می شود، مانند اسکی صحرایی و هاکی خودداری کنید.
مهمتر از همه، در صورت لزوم، استراحت کنید. همچنین باید از پزشک خود بپرسید که اگر در حین ورزش دچار حمله آسم شدید، چه کاری باید انجام دهید. با داشتن یک برنامه، می توانید با اطمینان تمرین کنید.
فواید ورزش برای مبتلایان به آسم
حتی اگر بیماری آسم دارید، نباید به طور کلی از ورزش اجتناب کنید. فعالیت بدنی منظم برای مدیریت سلامت، بهبود انرژی و کاهش خطر بیماری های مزمن ضروری است. اگر از قبل دچار یک بیماری مزمن بوده اید، ورزش منظم می تواند به شما در مدیریت آن کمک کند. با راهنمایی پزشک، ورزش منظم می تواند برای بهبود آسم و مدیریت علائم آن از طریق :
- افزایش ظرفیت ریه
- افزایش جریان خون به ریه ها و قلب
- بهبود استقامت و قدرت
- کاهش التهاب مجاری تنفسی
- بهبود سلامت کلی ریه
کمک کننده باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم زیر را در حین ورزش تجربه کردید، به پزشک مراجعه کنید:
- خس خس سینه
- سرفه های شدید
- مشکل در تنفس
- سفتی یا درد قفسه سینه
- خستگی غیرعادی
- تولید بیش از حد مخاط
بسته به علائم و سابقه پزشکی خود، احتمالاً باید با متخصص ریه یا آلرژیست-ایمونولوژیست مشورت داشته باشید. این متخصصان در درمان و مدیریت آسم تخصص دارند.
کلام آخر
بیماری آسم و ورزش می توانند منافاتی با هم نداشته باشند. افراد مبتلا به آسم باید ورزش منظم داشته باشند. با یک رویکرد صحیح، فعالیت بدنی می تواند به بهبود علائم آسم کمک کند. ورزش با افزایش ظرفیت ریه و کاهش التهاب کمک می کند که سلامت کلی ریه بهبود یابد. با وجود این مزایا، همچنان باید دارو طبق دستور مصرف شود. پزشک می تواند بهترین رویکرد را برای ورزش ایمن و موثر تعیین کند.
منبع : Healthline.com
دیدگاه خود را بنویسید